Історія хліба



Група «Історики»

Вперше людина поча­ла збирати і вирощувати хлібні рослини  понад 15 тисяч років тому. Спочатку  люди їли сирі зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. Звідси й веде свій початок історія про перше борошно і перший хліб у вигляді рідкої каші.
Археологи стверджують, що ту кашу і можна вважати прахлібом. З часом зерна почали обжа­рювати, а потім з’явився перший прісний хліб - коржі з густої зернової каші - тіста. З цих перших ячмінних коржів  почалася  епоха  хлібопечення.
Хліб із збродженого тіста з’явився пізніше. Його батьківщиною вважають Єги­пет. Пекли його різної форми — круглий, довгастий, у вигляді пірамід і сфінксів, риб та різних фантастичних тварин.
Печений хліб був і в давні часи основ­ним продуктом харчування українців. Деякі вчені вважають, що саме предки-хлібороби сучасних українців - орії - проклали першу борозну та спекли перший хліб.

Особливе місце у давні часи відводилося хлібу «житньому». «Жито» означало як їжу взагалі, так і хліб зокрема. Воно пішло від слова  «жити», «життя». А ось поняття «хліб» з’явилося пізніше й означало спочатку «борошно».


Немає коментарів:

Дописати коментар