Група «Історики»
Вперше людина почала збирати і вирощувати хлібні рослини понад 15 тисяч років тому. Спочатку люди їли сирі зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. Звідси й веде свій початок історія про перше борошно і перший хліб у вигляді рідкої каші.
Археологи стверджують, що ту кашу і можна вважати прахлібом. З часом зерна
почали обжарювати, а потім з’явився перший прісний хліб - коржі з густої
зернової каші - тіста. З цих перших ячмінних коржів почалася
епоха хлібопечення.
Хліб із збродженого тіста з’явився пізніше. Його батьківщиною вважають Єгипет.
Пекли його різної форми — круглий, довгастий, у вигляді пірамід і сфінксів, риб
та різних фантастичних тварин.
Печений хліб був і в давні часи основним продуктом харчування українців.
Деякі вчені вважають, що саме предки-хлібороби сучасних українців - орії -
проклали першу борозну та спекли перший хліб.
Особливе місце у давні часи відводилося хлібу «житньому». «Жито» означало
як їжу взагалі, так і хліб зокрема. Воно пішло від слова «жити», «життя». А ось поняття «хліб»
з’явилося пізніше й означало спочатку «борошно».
.jpg)
Немає коментарів:
Дописати коментар